March 8, 2021

Astrid Linder utsedd till Årets Jämställdhetsstjärna

Missar vi kvinnors förutsättningar när vi utformar krocksäkra bilar? Ja, enligt Astrid Linder som nyss utsågs Årets Jämställdhetsstjärna 2020 av Nätverket Jämställdhet i transportsektorn för sin normbrytande och internationellt erkända trafiksäkerhetsforskning.

Astrid Linder forskar på krocksäkerhet i bil för kvinnor och män. Hennes forskning visar att det inte bara går att skala ner manliga krockdockor till en mindre storlek. Det finns andra fysiologiska skillnader mellan kvinnor och män som spelar stor roll för hur kroppen reagerar på krockvåld.

Forskningen är ett tydligt exempel på att vi tenderar att utveckla produkter och miljöer utifrån en manlig norm och när vi gör det så missar vi förutsättningarna hos halva befolkningen. I det här fallet med betydligt högre skade- och dödsrisk i trafiken för kvinnor som följd, inte minst vad gäller skador vid upphinnandeolyckor.

Astrid Linders forskning har fått stort internationellt erkännande. Hon omnämns bland annat i den prisade boken ”Osynliga kvinnor” av Criado Perez som kom ut alldeles nyligen på svenska. Under 2020 utsågs Astrid Linder även till professor inom trafiksäkerhet med inriktning mot skadeprevention på VTI.

Astrid Linder är en välförtjänt mottagare av priset Årets Jämställdhetsstjärna 2020. Priset delas ut av Nätverket Jämställdhet i transportsektorn varje år och går till en person eller organisation som under det gångna året gjort något framstående eller lovvärt för att främja jämställdheten i transportsektorn. 2020 års pris delades ut i samband med nätverkets årsmötet den 8 mars 2021.

Om du vill komma i kontakt med Astrid Linder eller läsa mer om hennes forskning så finns det information via följande webbplatser:
https://www.vti.se/medarbetare/astrid-linder
https://www.chalmers.se/en/staff/Pages/Astrid-Linder.aspx

Anmäl dig genom att fylla i formuläret

Tack! Din anmälan har skickats!
Oj! Något gick fel när anmälan skulle skickas.